Sunday, March 4, 2012

25. D drey scheenschte Dääg

Esmaspäevast kolmapäevani toimus siis Baselis kauaoodatud Fasnacht. Mäletan, et juba esimestel Šveitsis veedetud päevadel tehti mulle selgeks, et see on siin üks tähtsamaid sündmusi, mida kohalikud terve aasta ootavad ja mil siia enim turiste tuleb.
Kõigepealt üritan ära seletada, mida "Fasnacht" üldse tähendab. Otsetõlkes on see tegelikult vastlapäev, kuid eestipärase hernesupi ja liulaskmisega pole sel midagi ühist. Enim meenutab see ilmselt karnevali. Kogu asi hakkab pihta esmaspäeva varahommikul, kui kostümeeritud inimesed oma clique'dega (grupid, kes mängivad trummidel või pikoloflöötidel traditsioonilisi marsse) linna kogunevad. Ikka uskumatu, missuguseid kostüüme võid näha ning kui palju aega ja raha kohalikud neisse investeerinud on. Täpselt hommikul kell neli alustatakse musitseerimise ja rongkäiguga ning kottpimedas linnas süüdatakse laternad. Peale paaritunnist rongkäiku minnakse koju magama ning pärastlõunal hakkab peale cortege (ametlik rongkäik, kus kõik cliqued kaasa teevad). Nii marsitakse kuni õhtuni linna peal ringi, vahepeal pubides ja baarides pause tehes ning tähistades. Lisaks flöödi- ja trummimängijatele teevad kaasa ka waggis. Need, enamasti poisid või mehed, on samuti traditsiooniliselt kostümeeritud, kuid pillimängimise asemel jagavad nad pealtvaatajatele erinevaid asju. Traditsiooniliselt kingitakse kommi, apelsine ja lilli, kuid võib ka igasugust muud imelikku kraami saada. Näiteks ma sain veel porgandi, stringid, mini napsupudeli ning pisikese mängukaru. Lisaks kingituste jagamisele kallavad nad sulle pähe ja topivad kraevahele ka värvilist paberipuru, eestikeeles konfetid vist. Poleks uskunud, et seda nii palju tehakse, kuid paari tunni jooksul linnas pidin ikka üsna mitmel korral põgenema waggiste eest ning sellegipoolest oli mul kojujõudes absoluutselt igal pool seda paberipahna.
Esmaspäeval ja kolmapäeval tegin  hostõe cliques kaasa ning osalesin nendega koos rongkäigul.
Teisipäeval käisin leedu vahetusõpilase Vejunega niisama linna peal. Kuna peaaegu kõik inimesed on sel ajal linnas, on üsna kindel, et kohtab ka mõnda tuttavat. Niisiis nägimegi üsna palju koolikaaslasi ja sõpru, kellega koos veetsime ööni lõbusasti aega.
Kolmapäeval olin aga peale päevast rongkäiku niii väsinud, et otsustasin fasnachti lõpu tähistamise asemel juba kella üheteist ajal õhtul koju välja magama minna.
Ilmselgelt olen nüüd veendunud, et fasnachti hüüdlause "D drey scheenschte Dääg" (kolm ilusaimat päeva)  on täielikult õigustatud.

                                            Väiksema hostvennaga esimesel Fasnachti hommikul.


                               Igal cliquel on oma teema ja selle järgi kujundatud kostüüm ja latern.

                                                   Meie clique teema oli "Nivea- 100. juubel"

                                               
              Selline näeb välja traditsiooniline waggis. Ajaa, ilmaga oli meil tõesti supervedanud. Päike ja viisteistkraadi sooja. Siin on igatahes kevad käes!

           Üks õhtu tšillisime Jakobiga yfust. Ta oli ka nimelt waggis. Haha, ma ei tea, mida me tol momendil teha üritasime.
                                     

2 comments:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    ReplyDelete
  2. Koupit Kvalitní Skutečné a falešné pasy (passportquality@gmail.com) Vízová, licence, číslo karty, SSN

    Vyrábíme falešné a skutečné pasy, řidičské průkazy, rodný list, občanský průkaz pro všechny země světa. Jsme profesionálové a byli jsme to dnes dělá více než sedm deset let. Nabízíme pouze originální kvalitní falešné pasy, řidičské průkazy, občanské průkazy, razítka a dalších výrobků pro následující země: Austrálie, Belgie, Mexiko, Španělsko, Brazílie, Kanada, Finsko, Francie, Irsko, Portugalsko, Švédsko, Německo, Itálie, Nizozemí, Velké Británii, USA a mnoha dalších zemí. Jsme nejlepší výrobci kvalitních dokumentů, S více než milion našich dokumentů obíhajících po celém světě. Kontakt ": passportquality@gmail.com
    Klíčová slova: koupit falešný pas online, řidičské průkazy, falešné pasy, řidič licence falešné pasy, padělaný pas
    jak se dělá falešný pas doma, falešný pas obrazovkou, falešné pasy, které pracují, aby falešný pas on-line

    ReplyDelete